Canapeaua nu este doar o piesă de mobilier, ci elementul central al oricărei încăperi în care este amplasată. Practică sau elegantă, în stil clasic sau modern, canapeaua trebuie să se plieze pe nevoile tale timp de mai mulți ani, de aceea achiziționarea ei este atât o investiție importantă, cât și un demers pentru care trebuie să fii bine informat.
Iată 9 sfaturi utile care să te ajute în alegerea canapelei perfecte pentru livingul tău
1. Decide dimensiunea canapelei și asigură-te că va încăpea în spațiul de care dispui
Măsoară corect atât livingul, cât și dimensiunea ușilor sau a holului prin care va trebui să treacă noua canapea înainte de a-și găsi locul în casa ta. Compară aceste dimensiuni cu cele ale canapelei pe care intenționezi să o cumperi, altfel riști să nu încapă în cameră.
Un living spațios poate găzdui cu succes o canapea modulară care prin reconfigurarea elementelor componente poate servi mai multor scopuri: movie night, jocuri cu cei mici, seri alaturi de prieteni.
Dacă spațiul de care dispui este de dimensiuni mai reduse, o canapea compactă este soluția, în timp ce o canapea în L arată grozav lângă o măsuță de cafea. Măsuță de cafea este o alegere inspirată și când este amplasată în fața canapelei sau între canapea și un fotoliu.
2. Alege o canapea care se potrivește cu stilul casei tale
Canapeaua trebuie să se potrivească cu stilul livingului și cu stilul casei tale. Pentru un stil elegant și modern, alege o canapea cu linii bine definite și culori care ies în evidență. Dacă ești în căutarea unei canapele compatibile cu un stil de decorare clasic, un model din piele naturală, cu design elegant, va rezista mulți ani și se va potrivi de minune cu obiectele decorative și cu celelalte piese de mobilier din livingul tău.
3. Culoarea canapelei este importantă
Noua ta canapea trebuie să aibă o culoare de care să fii mulțumit și peste ani, nu doar când o cumperi. Dacă alegi o canapea pentru sufragerie în nuanțe neutre, acestea pot fi accentuate prin combinarea cu perne și accesorii de culori intense. Pentru a conferi livingului o armonie cromatică, este recomandat ca nuanța canapelei să se regăsească și în covor, scaune și draperii. Dacă livingul tău este în același timp și dining room, poți asorta scaunele de la masă cu canapeaua, covorul și draperiile.
În cazul în care nu știi sigur ce culoare ar trebui să aibă canapeaua ta, un designer de interior te poate ajuta cu recomandări personalizate. Dacă nu dispui de această opțiune, un show-room de mobilă profesionist cum este magazinul nostru îți va pune la dispoziție consilieri specializați care îți pot arăta mostre de materiale și de culori pentru ca tu să le alegi pe cele potrivite pentru tine.
4. Decide locul unei vei amplasa canapeaua și forma pe care o va avea aceasta
Alegerea locului în care va fi amplasată canapeaua trebuie să se bazeze pe stilul tău de viață. Dacă îți place să stai comod pe canapea și să te uiți la TV, pune o canapea compactă cu fața spre TV. Pentru seri petrecute cu prietenii amplasează o canapea modulară sub formă de semicerc pentru ca toată lumea să participe la distracție. O canapea în U și mai multe perne confortabile vor ajuta membrii familiei să se bucure de după-amiezi relaxante, citind cărți captivante.
5. Testează înainte de a cumpăra
În medie, o canapea are lungimea șezutului de cel puțin 60 de centimetri, însă aceasta variază. Vizitează un show-room de mobilă și testează mai multe dimensiuni. Este important și felul în care îți place să stai pe canapea: dacă vrei să stai cu picioarele întinse, poți alege o canapea în L. Dacă preferi să stai întins, o canapea extensibilă este alegerea potrivită dacă ai spațiu suficient pentru aceasta. Pentru un plus de relaxare, poți să alegi o canapea sau un fotoliu cu recliner, care îți permit să modifici cu ușurință poziția în care stai când vizionezi un film, te odihnești sau citești o carte bună.
6. Investește într-un cadru de calitate
Un cadru de calitate înseamnă o canapea care va rezista ani buni în livingul tău. Materialele din care este produs cadrul variază de la PAL la metal și lemn de esență tare. PAL-ul este o variantă ieftină, se manipulează cu ușurință, însă nu este la fel de rezistent ca lemnul de esență tare. Scheletul din metal este durabil în timp, însă este întâlnit la mai puține modele de canapele și este predispus la oxidare dacă există umiditate în atmosferă. Există și furnizori (puțini, ce-i drept) care folosesc pentru schelet un plastic dur, turnat, rezistent și ușor de manipulat. Dintre toate aceste opțiuni, lemnul de esență tare este cel mai scump și cel mai des recomandat material pentru cadrul canapelei.
Indiferent de alegerea ta, cadrul trebuie să fie prevăzut cu îmbinări solide și rezistență la uzură.
7. Studiază cu atenție variantele disponibile de perne
Pernele canapelelor sunt disponibile într-o varietate de forme, dimensiuni și materiale cu care sunt umplute. Materialele folosite cel mai des pentru umplere sunt spuma, fibrele de poliester și penele.
Pernele din spumă au avantajul că își revin la forma inițială odată ce nu se mai aplică presiune pe ele. Acest material conferă canapelei confort, susținere fermă și durabilitate în timp. O canapea cu perne din spumă este recomandată mai ales în cazul în care o vei folosi mai mult pentru stat și mai puțin ca să te întinzi pe ea.
Dacă vrei perne pufoase în care să te afunzi în timp ce citești o carte bună, alege o canapea cu perne umplute cu pene. Acestea sunt foarte confortabile, dar sunt totodată mai scumpe și mai pretențioase în ceea ce privește întreținerea (pentru că se “pleoștesc” în timp).
Pernele produse din fibre de poliester sunt mai moi decât cele confecționate din spumă și mai rigide decât cele fabricate din pene.
8. Alege tapițeria potrivită
Aspectul estetic este un criteriu important, însă trebuie să ții cont și de caracteristicile stilului tău de viață. Pielea este folosită mai ales (dar nu numai) la modelele elegante de canapele. Ea conferă un aspect stilat întregului living, însă nu trebuie expusă la lumina directă a soarelui pentru că își poate pierde din intensitatea culorii. În plus, poate fi rece si uneori rigida si trebuie întreținută periodic cu produse specializate.
Dacă ai copii sau animale de companie, o canapea cu o tapițerie din material textil este o alegere potrivită. Opțiunile variază de la bumbac și in până la poliester și catifea și e bine să te orientezi spre un material care rezistă la uzură. Materialele textile Aqua Clean sunt materiale tratate care se curăță foarte ușor, doar cu apă, și care au înlocuit pielea la multe modele de canapele. Prețul este într-adevăr mai mare, dar investiția merită pe deplin.
O alta soluție o reprezintă husele care protejează pernele canapelei indiferent de materialul din care sunt confecționate acestea.
9. Pune calitatea pe primul loc
Ca orice achiziție, și cumpărarea unei canapele pentru living trebuie să se încadreze într-un buget. Dacă ești tentată să alegi o variantă mai ieftină, ține minte că o canapea din materiale de calitate îți oferă tot ce ai nevoie pentru livingul tău: stil, funcționalitate, confort și flexibilitate. La show-room-ul nostru din Baia Mare poți alege canapeaua potrivită pentru tine din zeci de modele diferite. Te așteptăm!