Fotoliu

Fotoliu pentru citit. Cum îl alegem?

fotoliu pentru citit

Locul perfect pentru citit are nevoie de un fotoliu pe măsură. Un fotoliu pentru citit nu este un scaun de birou, ci este creat special pentru a-ți oferi confort în orele pe care le petreci înconjurat de cărți bune. El trebuie să îți ofere o senzație de bine și să se integreze în spațiul pe care îl amenajezi pentru relaxarea prin lectură.

Cum alegi fotoliul pentru citit?

Fotoliul potrivit depinde de mai mulți factori cum ar fi stilul tău de viață, felul în care îți place să stai când citești sau camera în care îl vei amplasa.

Ca să alegi un fotoliu care ți se potrivește, e bine să ai în vedere următoarele aspecte:

Dimensiunea fotoliului

Când petreci multe ore citind, îți schimbi des poziția corpului: îți întinzi picioarele, le “strângi” sub tine sau poate chiar stai cu capul pe unul dintre brațele fotoliului și cu picioarele pe celălalt. De aceea este bine să alegi un fotoliu mare, care să îți permită să te miști în voie, oferindu-ți în același timp confort. Spătarul și suportul lombar sunt importante. Un spătar înalt, fie el drept sau curbat, înseamnă că nu te vei alege cu dureri de gât, iar un suport lombar ferm va proteja sănătatea spatelui tău în orele petrecute citind.

Brațele fotoliului ar trebui să fie suficient de înalte ca să îți poți sprijini coatele cu ușurință, fără încordare. Poți alege un model de fotoliu cu brațe late, pe care poți pune o carte sau chiar un castron cu gustări.

Stilul fotoliului

Fotoliul pentru citit trebuie să se încadreze în decorul spațiului în care îl amplasezi, mai ales prin stil și există o gamă variată de opțiuni în acest sens.

Un fotoliu din piele se potrivește foarte bine într-un living decorat în stil clasic sau într-un birou, mai ales dacă acesta are multe cărți.

Fotoliile în stil modern sunt compatibile mai ales (dar nu numai) cu spațiile amenajate în stil contemporan. Aspectul fotoliului pentru citit trebuie să fie unul care te invită la relaxare și lectură, micul tău “refugiu”.

Locul în care vei amplasa fotoliul

Înainte de a decide ce model de fotoliu să cumperi, vizualizează spațiul disponibil pentru acesta și cum va influența el dinamica decorativă a camerei. Dacă îți place ceea ce “vezi”, înseamnă că ai ales locul potrivit pentru fotoliu.

Fotoliile pentru citit destinate dormitoarelor, de exemplu, au de obicei picioarele scurte pentru a oferi o senzație sporită de relaxare și confort, ca aceea inspirată de dormitor.

Materialele din care este făcut fotoliul pentru citit

La multe modele, cadrul este făcut din material lemnos, însă poți găsi și fotolii cu cadru din oțel, mai rezistente decât cele din lemn. Tapițeria fotoliului este foarte importantă. Materialele folosite în mod frecvent sunt catifeaua, bumbacul, inul, stofa imprimată și pielea și fiecare are cerințe de îngrijire specifice, pe care le poți afla consultând cataloagele de produse de la vânzători.

Dacă fotoliul tău pentru citit va fi amplasat într-o cameră în care se joacă animalele de companie sau copiii, asigură-te că alegi o tapițerie dintr-un material rezistent la petele de mâncare și băutură.

Dacă preferi un fotoliu elegant, pielea este un material care se întreține relativ ușor și conferă camerei în care este amplasat un aer stilat.

Tipuri de fotolii de citit

Fotoliul clasic

Este o alegere simplă și eficientă, mai ales dacă este însoțit de un scăunel în același stil. Brațele, fie ele din lemn sau învelite în tapițerie, fac din citit o adevărată plăcere. Poți găsi un model care să se potrivească cu înălțimea și structura ta corporala, precum și cu felul în care îți place să stai în fotoliu atunci când citești. Dacă vrei să simți că te “afunzi” în fotoliu, alege un model clasic cu o tapițerie moale, pufoasă. Pentru o susținere mai fermă a spatelui și un șezut mai rigid, alege un fotoliu care să aibă aceste caracteristici.

Fotoliul cu recliner

Confortul este avantajul net al acestui tip de fotoliu pentru că în el te poți lăsa pe spate, te poți întinde sau îi poți chiar schimba direcția în care este poziționat, dacă are inclusă această funcție. Modelele moderne de fotoliu cu recliner pot avea și alte funcții, cum ar fi reglarea poziției prin telecomandă, funcție de masaj sau port USB, încorporate.

Toate aceste beneficii au, desigur, și un preț pe măsură. Pentru un astfel de fotoliu ai nevoie de un spațiu generos, dimensiunile sale depășindu-le pe cele ale unui fotoliu standard pentru citit. Dacă însă ești atras de acest tip de fotolii high-tech și dispui de suficient spațiu pentru a-l amplasa, cu siguranță beneficiile oferite de acest fotoliu vor merita prețul achitat.

Fotoliul rotund

Unul dintre cele mai versatile modele de fotolii pentru citit, fotoliul rotund poate avea sau nu brațe, este disponibil într-o gamă variată de stiluri – rustic, industrial ori clasic și se încadrează atât în livingurile tradiționale, cât și în cele dominate de linii moderne. Unele pot avea designuri simpliste, în timp ce altele abundă în detalii creative.

Fotoliul pentru copii

Când vrei să cumperi un fotoliu de citit pentru copilul tău, cel mai important este ca modelul ales să îi placa. Plăcerea de a citi este una care trebuie cultivată, de aceea un fotoliu cu design plăcut cu siguranță va îndemna copilul tău să se înconjoare de cărți.

Fotoliile beanbag, de exemplu, se potrivesc cu stilul jucăuș al camerei copilului tău și chiar cu un living decorat în stil modern. Disponibile în dimensiuni, culori și tapițerii diverse, aceste fotolii au prețuri și calitate diferite.

Chiar dacă variantele de fotolii pentru citit sunt pe cât de numeroase pe atât de diferite, cu siguranță există unul potrivit pentru tine, fie el clasic, scandinav, extensibil, modern sau retro.

La show-room-ul nostru din Baia Mare găsești o gamă bogată de fotolii care întrunesc cele mai exigente și variate cerințe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *